Tłusty Czwartek

przez admin

“Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek,
A Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.”

Dziś ostatni czwartek karnawału, znany w całej Polsce jako Tłusty, Combrowy lub jako Zapusty. Zwyczaje związane z tym dniem wywodzą się ze średniowiecza. Zaskakującym jest fakt, że na początku było to bardziej święto feministek niż łasuchów. Najlepszym opisem panującej wówczas atmosfery jest tekst jednej z tradycyjnych przyśpiewek, która towarzyszyła babskiemu Combrowi:

“Kiej ostatki, to ostatki,
Cieszcie się dziouchy i matki!
Kiej ostatki, to ostatki,
Niech tańcują wszystkie babki!
Kiej ostatki, to ostatki,
Niech się trzęsą babskie zadki!”

Dziś jednak kiedy kobiety zyskały dużą niezależność i mogą się bawić w każdy dzień roku, święto to kojarzy się już tylko ze słodkim obżarstwem. Ponoć dla tych, którzy nie zjedzą dzisiaj choć jednego pączka rok ten będzie pełen niepowodzeń. Warto zatem poddać się tradycji, odstawiając na bok drastyczne diety.

Najsmaczniejsze pączki to te, które zrobimy sami, dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami naszym prostym i jakże smacznym przepisem.

Pączki a’la Kamil

Składniki:

  • Żółtka: 6
  • Drożdże: 5dag
  • Mleko: 200 ml
  • Masło: 15 dag
  • Mąka pszenna: 0,5 kg
  • Rum (ew. wódka):kieliszek

Przygotowanie:

Do zagotowanego mleka dodać 2 łyżki mąki i mieszać aż do rozbicia grudek. Po przestygnięciu dodać drożdze i łyżkę cukru. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do rozczynu. Dodać resztę mąki i rum/wódkę. Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić. Odstawić na ok. 30 min. w ciepłe miejsce. Uformować małe pączki. Odstawić na ok. 20 min. Smażyć na smalcu.

BĄ APETYT!