Piec konwekcyjno parowy – Ekonomicznie, prosto i zdrowo

przez admin
KUCHNIA GAJOWICKA WROCŁAW (15) (Duży)

Czy jest możliwe równoczesne gotowanie kilku potraw bez obawy o to, że ich smaki wymieszają się ze sobą, tworząc niezbyt dobry efekt? Tak! Umożliwia to piec konwekcyjno-parowy, a to nie jedyna jego zaleta. Tradycyjnie do przyrządzenia posiłków wykorzystuje się wiele przyrządów: garnki, frytkownice, patelnie, grill itd. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że piec konwekcyjno-parowy zastępuje wszystkie te akcesoria. W nowoczesnej kuchni urządzenie to jest praktycznie niezbędne. Dzięki niemu możliwe jest zrealizowanie kilku ważnych zasad: szybko, tanio, prosto, zdrowo i smacznie. Przyrządzane w nim potrawy niemal nie tracą na wadze i zachowują wszystkie swoje składniki odżywcze.

Oto kilka liczb, mówiących, co zaoszczędzimy dzięki piecowi konwekcyjno parowemu:

  • ok. 60% energii,
  • do 40% wody,
  • do 95% tłuszczu,
  • do 50% ubytków masy produktów.


Rewelacja! Dodatkowo, piec konwekcyjno parowy pozwoli nam też zaoszczędzić czas. Jego komputerowa obsługa umożliwia zapamiętanie ustawień, co ułatwia przygotowanie tego samego posiłku kilka razy pod rząd. A jakie potrawy można w nim przyrządzić? Właściwie nie ma ograniczeń. Oto przykładowy przepis:

Grillowany stek z rozbefu na warzywnym ragout z boczniakami i pieczonymi ćwiartkami ziemniaków

  • 250g rozbefu wołowego
  • 50g bulionu drobiowego
  • 100g marchwi
  • 50g selera naciowego
  • 50g pora
  • przyprawa do grilla
  • 50ml białego półwytrawnego wina
  • 250g liści laurowych
  • 5g ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, papryka czerwona-sypka

Stek wyporcjować, krojąc w grube plastry (ok. 2 – 2,5cm). Mięso zamarynować w przyprawach do grilla i oleju przez okres około 5-7 dni. Czas marynowania i kruszenia mięsa znacznie przyspiesza dodatek soku z ananasa. Piec konwekcyjno parowy nagrzać do temperatury 260°C, a następnie grillować stek w programie gorącego powietrza: temperatura komory – 220°C, sonda: 55 – krwisty, 65 – medium, 75 – wysmażony. Zaleca się użycie automatycznego przedgrzewu, co pozwoli na odpowiednie uzyskanie stopnia wypieczenia. Warzywa pokroić w plastry, doprawić ziołami i dołożyć do grillowanych steków. Ziemniaki, dokładnie umyte i pokrojone w ćwiartki ze skórką, doprawić do smaku, dodać rozmaryn, oliwę, wymieszać i piec ze stekiem i warzywami. Podawać ułożone warzywa, ziemniaki i stek, serwować z wytrawnym czerwonym winem.

W naszym sklepie gastronomicznym znajduje się wiele rodzajów pieców konwekcyjno-parowych. Zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą Gastrosklepu!