Sous Vide – nowość w Gastrosklepie

przez admin
sousvide

Drodzy Państwo, z dumą zawiadamiamy o nowości w naszym sklepie – Sous Vide. Sous Vide to najnowocześniejsza metoda, służąca zarówno do obróbki termicznej, jak i do przechowywania żywności. System składa się z dwóch części: urządzenia wytwarzającego próżnię oraz cyrkulatora temperatury.

Przygotowanie potrawy metodą Sous Vide

Pierwszym etapem przygotowywania żywności tą techniką jest zamknięcie jej w hermetycznym opakowaniu próżniowym. Następnie produkty gotuje się w cyrkulatorze w temperaturze znacznie niższej, niż 100°C, co gwarantuje zachowanie intensywnego smaku i aromatu potrawy. Mięso, ryby, warzywa, owoce przygotowywane są w Sous Vide w szczególnie delikatny sposób i nie tracą składników odżywczych. Ogromną zaletą tej metody jest możliwość długiego przechowywania przyrządzonych w ten sposób potraw (2-3 tyg.). Można więc przygotować poszczególne produkty znacznie wcześniej, niż będą wydawane, a następnie poddać je końcowej obróbce, kiedy zaistnieje taka potrzeba. Produkcja w okresach mniejszego obciążenia kuchni optymalizuje obciążenie personelu.

Dzięki metodzie Sous Vide możemy przygotować całe danie w jednym opakowaniu

Oto, co mówi o Sous Vide nasz ekspert kulinarny, Tomasz Nowak: Dzięki metodzie Sous Vide możemy przygotować całe danie w jednym opakowaniu. Pakowanie próżniowe pozwala na przyspieszenie marynowania mięsa, zmniejsza ilość używanych przypraw oraz zapobiega rozwijaniu się bakterii tlenowych. Produkt przygotowywany metodą Sous Vide nie zmienia swojej struktury, zamknięty próżniowo przenika tylko i wyłącznie swoim aromatem i przyprawami, które dodaliśmy. Straty wagowe produktu są zminimalizowane do max 5%. Struktura i aromat potrawy, uzyskane metodą Sous Vide, są niepowtarzalne. W urządzeniu tym można przygotować zarówno dania obiadowe, jak i desery. Przepisy na potrawy z Sous Vide znajdą Państwo na http://www.csk.biz.pl/przepisy.htm