Piec do pizzy

przez admin

Piec do pizzy to podstawowe wyposażenie każdej pizzerii. Czy to piec gazowy czy elektryczny, taśmowy czy rotacyjny, musi być profesjonalny.

Rynek oferuje rozmaite rozwiązania, wybór właściwego piec do pizzy zależy od wielkości naszego lokalu oraz jego przeznaczenia. W dużych pizzeriach, restauracjach serwujących dania na wynos oraz firmach cateringowych, czyli praktycznie wszędzie tam, gdzie wysoka wydajność jest bardzo ważna, warto zdecydować się na piec do pizzy taśmowy (inaczej: przelotowy, tunelowy). Tego typu piec wyposażony jest w taśmę, która prowadzi żywność do wnętrza komory, dzięki czemu praca przebiega zdecydowanie szybciej i wygodniej. Potrawy płynnie, kolejno suną do wnętrza pieca, gdzie poddawane są obróbce termicznej. W tym miejscu następuje proces, który wyróżnia piece taśmowe spośród innych urządzeń tego typu. Gorące powietrze, wtłoczone do komory pieca pod określonym ciśnieniem, jest precyzyjnie nakierowane na potrawy. Piec taśmowy stanowi zatem połączenie technologii konwekcyjnej z bardzo funkcjonalnym systemem taśmowym. Dzięki takiemu rozwiązaniu, pieczenie, podgrzewanie i zapiekanie trwa o 15 do nawet 30 % krócej.

System taśmowy, w połączeniu z konwekcyjnym obiegiem powietrza i doskonale izolowaną obudową, sprawia, że piece tunelowe do pizzy gwarantują znaczącą oszczędność czasu, nakładów pracy, a także namacalne oszczędności w postaci obniżenia zużycia energii elektrycznej. Piece tunelowe służą nie tylko do wypieku pizzy, ale także doskonale sprawdzają się do przygotowywania wielu innych potraw, jak warzywa, zapiekanki czy pieczywo. Wszystko to przekłada się na zadowolenie klientów, a w konsekwencji – realny zysk finansowy. Nowoczesne piece do pizzy charakteryzują się cichą pracą, co wspólnie z intuicyjną obsługą oraz systemem taśmowym, minimalizującym częstotliwość załadunku, zapewnia personelowi zdecydowanie większy komfort pracy. Stojąc przed wyborem pieca, warto zwrócić się o pomoc do specjalistów, którzy ułatwią nam podjęcie tej trudnej i jakże istotnej decyzji. Dobry sklep gastronomiczny dysponuje własną kadrą profesjonalistów, posiadających niezbędne kwalifikacje do udzielania tego typu porad. Dzięki szczegółowej analizie naszych potrzeb i możliwości, zyskamy pewność, że wydane pieniądze zwrócą się nam w postaci zadowolenia klientów i realnego zysku.